OP PAD IN LOTHARINGEN - LORRAINE
ST. AUBIN-SUR-AIRE - DEPARTEMENT MEUSEDeze streek in het noordoosten van Frankrijk grenst aan België, Luxemburg en Duitsland en bestaat uit de departementen Meurthe-et-Moselle, de Vogezen, de Moselle en de Meuse. Een gebied met een bewogen geschiedenis. De beschreven wandelingen lopen door meest westelijk deel van de Lorraine, het departement Meuse, genoemd naar het stroomgebied van de rivier de Maas. De streek is vooral bekend vanwege Verdun. Hier vochten de Fransen en de Duitsers, van februari 1916 tot augustus 1917 vanuit de loopgraven een totale uitputtingsslag. De dodenakkers in de verre omtrek vormen een eerbetoon aan de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog.

Maar bovenal vind je hier een groen, licht glooiende en heuvelachtig landschap met kleine landelijke dorpjes, uitgestrekte wouden en talloze door bossen omzoomde meertjes. Toch zijn in de meeste bossen nog duidelijk de sporen zichtbaar van de storm die op 26 december 1999 over Frankrijk raasde en in Lotharingen dertig miljoen kubieke meter bos heeft neergelegd.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Verdun - Ossuaire de Douaumont
Uitgangsbasis voor de beschreven wandelingen is kleine plattelandsdorpje St. Aubin-sur-Aire, gelegen aan de RN4 voorbij Toul naar Saint Dizier ligt tussen Void en Ligny-en-Barrois. Vernoemd naar de bisschop van Angers (529) en wonderdoener Albinus. Vanwege zijn wonderen kwamen en vele pelgrims naar hem toe. Daarbij was hij groots en edelmoedig voor de zieken en armen. Ook kocht hij slaven vrij. Saint Aubin-sur-Aire is een gehucht en heeft niet meer dan 150 inwoners. Sinds 1135 staat het vermeld in de annalen. Er is een kerk, een dorpsschooltje en een heuse Mairie. Het dorpsgezicht wordt mede bepaald door een standbeeld van de hier in 1821 geboren Général Colson. Hij sneuvelde in 1870 tijdens de Frans-Duitse Oorlog in Reichshofen. In de moerassige velden in de directe omgeving van het dorpje ontspringt het riviertje de Aire, dat in noordwestelijke richting stroomt en aan het einde uitmondt in de Meuse.

Le Domaine de Hellebore met Chambres et Table d'Hôtes van de Franse organisatie Gîtes de France kan als verblijf dienen en is beslist een aanrader. Voor de echte wandelaar, rustzoeker of genieter van het Franse leven op het platteland is dit een geweldige ervaring. Het comfort, de gastvrijheid en de fijne keuken maken een verblijf in Le Domaine de Hellebore onvergetelijk. Le Domaine de Hellebore is ondergebracht in een karakteristiek, mooi landhuis en beschikt over drie kamers

De volgende rondwandelingen zijn beschikbaar:


Dagwandeling 1
Dagwandeling 2
Dagwandeling 3
Dagwandeling 4
Dagwandeling 5
Dagwandeling 6
Dagwandeling 7
Dagwandeling 8
Stadswandeling
St. Aubin-sur-Aire - Oey - Chennevières - Vaux-la-Petite 19 KM
St. Aubin-sur-Aire - Chonville - Domremy-aux-Bois 18 KM
St. Aubin-sur-Aire - Vaux-la-Grande - Saulx-en-Barrois 14 KM
Reffroy - 6 valleien wandeling 18 KM
Mauvages - Tunnel Canal de la Marne au Rhin 15 KM
Chonville - Malaumont 9 KM
Boviolles - Tréveray - Naix-aux-Forges 18 KM
Tréveray - St. Joire - Laneuville 11 KM
Commercy - Promenade Stanislas

Deze wandelingen zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.

KAARTEN

- TopoKaart IGN 1:25 000, 3215O Tréveray
- TopoKaart IGN 1:25 000, 3215E Ligny-en-Barrois
- TopoKaart IGN 1:25 000, 3216O Gondrecourt-Le-ChâteauLange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 12-03-2003 door C.P.J. Aerssens