TOUR DU MORVAN 2
Traject Les Brenets - Ménessaire 92 km

© L.A.W.V.VIA-VIA
Mont Beuvray - Site National de France Bibracte

In het centrum van Bourgondië ligt voor natuurliefhebbers het mooiste deel van deze historische provincie. Daar klopt het groene hart van de in het in 1970 ingericht Parc Naturel Régional de Morvan. Het landschap en de dorpen zijn eerder als dromerig, intiem en hier en daar wat kneuterig te karakteriseren, dan als overdonderend en adembenemend.

In dit bosrijke gebied heeft de wandelaar een keur aan mogelijkheden. Er ligt een uitgebreid netwerk van wandelpaden: heuvel of berg op en af door een vriendelijk bocagelandschap (weidegronden met houtwallen, houtsingels en losse groepjes bomen of heesters) dat harmonieus wordt afgewisseld door heidegebieden, dichte loof- en naaldbossen, rotsachtige hoogten en kloven, meren, vennetjes en traag stromende en bruisende beken en rivieren. Om de loop van de rivieren, zoals de Cure, de Cousin en de Yonne, te reguleren zijn in totaal zes stuwmeren aangelegd. Ongeveer 45% van de Morvan - meer in het zuiden dan in het noorden - is bedekt met bossen, die van oudsher bestaan uit beuken en eiken met hier en daar een kastanjeboom. De laatste eeuw werd het tanende boombestand aangevuld met snelgroeiende sparren en dennen, zodat eenderde van het bosareaal nu uit naaldhout bestaat.

Een van deze wandelroutes is de Tour du Morvan par les Grands Lacs. Het traject van 220 km is verdeeld in tien etappes van gemiddeld 20 km. Het heeft de geel-rode markering van de Grand Randonnée de Pays. Ook hier geldt dat je bij een kruismarkering het verkeerde pad hebt gekozen. De route wordt beschreven in de uitgebreide Topoguide de Morvan par les Grands Lacs. Aan het einde van elke etappe ligt een Gîte d'Étappe, een eenvoudig onderkomen dat het noodzakelijkste comfort biedt: er kan gedoucht, gekookt en geslapen worden. Zo krijgen een boerenschuur, een vervallen pastorie of vervallen schooltje een nieuwe bestemming als onderkomen voor de wandelaar.

Het Parc Naturel Régional de Morvan is een gebied van 50 km in de breedte en 70 km in de lengte dat met zijn ondergrond van kristallijn gesteente een buitenbeentje vormt in het kalksteenmilieu van de rest van Bourgondië. Van echte bergen is in de Morvan geen sprake. Maar Le Haut-Morvan, in het zuiden, heeft misschien iets meer van een gebergte weg, hoewel de toppen nauwelijks de hoogte van middelgebergte bereiken. Hier liggen de Mont Beuvray (821 m), de Mont Préneley (855 m) en het hoogste punt van Bourgondië, Le Haut-Folin (901 m). De dagetappes kunnen soms pittig zijn: er zitten veel stijgingen en dalingen in het parcours, dat voor het grootste gedeelte door de uitgestrekte bosgebieden van de zuidelijke Morvan voert. Deze uitgestrekte wouden waren oorspronkelijk kroondomein of behoorden aan de kerk. Tot de grootste en belangrijkste behoren: Fôret de Ia Gravelle (2000 ha, bij Chäteau-Chinon), Fôret Le Bois du Roi (1013 ha, rond Le Haut-Folin), Fôret Domaniale d'Anost (1695 ha, rond Anost).

De route van dit zuidelijke deel van de Tour du Morvan voert door dichte loof- en naaldbossen, langs rotsachtige hoogten en kloven, meren, vennetjes, bruisende beken en rivieren, die zowel traag stromen als woest te keer kunnen gaan. We hebben ervoor gekozen dit gedeelte van de Tour du Morvan in de 5 dagen die we tot onze beschikking hadden, te lopen. Daarnaast hebben we ook op belangrijke plekken stil willen staan bij het cultuurrijk verleden van Frankrijk: hier ligt immers vanuit het Gallo-Romeins verleden de bakermat van Frankrijk.

© L.A.W.V.VIA-VIA

Het werd het traject van Les Brenets naar Ménessaire. Ook dit traject is met een lengte van 88 kilometer iets minder dan de helft van de totale route van de Tour du Morvan van 220 km. Voor een deel loopt de gemarkeerde route paralel mer de GR13 en de Chemin Bibracte - Alesia. Dit betekent dat je geel-rode, rood-witte en blauw-gele markeringen op de route zult aantreffen. De volgende etappen zitten in dit traject:

DAG 1
DAG 2
DAG 3
DAG 4
DAG 5
Traject Les Brenets - Les Bardiaux - Fachin - Les Michots
Traject Les Michots - Onlay - Fragny - Villapourçon - Montvernot
Traject Montvernot - Mont Beuvray - Glux-en-Glenne - Crot Morin
Traject Crot Morin - Gorge de la Canche - Roussillon-en-Morvan - Dront
Traject Dront - Anost - Montcimet - Ménessaire

© L.A.W.V.VIA-VIA

Aan de beter ontsloten randen van de Morvan liggen Vézelay, Avallon, Saulieu en Autun, die alle vier qua cultureel erfgoed tot de topattacties van Bourgondië gerekend moeten worden.

KAARTEN

Overzichtskaart:

Uitg. IGN, nr. 36 Parc Naturel Régional du Morvan, 1:100.000.
GR-13 en Tour du Morvan staan ingetekend. Voldoende samen met het GR-gidsje. Deze schaal is echter ongeschikt om er je eigen weg mee te zoeken.

Wandelkaarten:

Nodig voor het hele traject:

- IGN Serie bleue Top25, 1:25.000 nr. 2722ET Avellon-Vézelay
- IGN Serie bleue Top25, 1:25.000 nr. 2723ET Château-Chinon
- IGN Serie bleue Top25, 1:25.000 nr. 2822OT Quarré-les-Tombes
- IGN Serie bleue Top25, 1:25.000 nr. 2823ET Saulieu
- IGN Serie bleue Top25, 1:25.000 nr. 2825OT Mont Beuvray

Deze stafkaarten met ingetekende routes: GR13, GRP Tour du Morvan, Chemin Bibracte-Alesia, ca €. 12,- p.st.

Uitg. IGN nr3615, 1:50.000, Carte des Randonnées, Morvan, ca f. 18,50.
Speciale wandelkaart in de serie 'Culture et Environnement' . Met vermelding van gemarkeerde paden, toeristische info en accommodatie.

GIDSJES

GR-13, referentie 125, Traversee du Morvan, uitg. FFRP, ca f. 33,50.
Dit is de door Ton Lagerweij gelopen route. Van Auxerre naar Signal de Mont, en Nolay. Met info over overnachtingsmogelijkheden en bevoorradingsmogelijkheden onderweg.

Elmar Wandelgids, Bourgondie, de Morvan, ca f. 24,50.
Met de GR-13, de Tour du Morvan en ruim 40 rondwandelingen.

GR Pays, Tour du Morvan par les Lacs, referentie 032, ca f. 31,50.
Gedeeltelijke rondwandeling door het Parc Naturel Régional du Morvan.

Guide Michelin, Bourgogne/Morvan, ca f. 25,90.

Dominicus, Bourgogne/Champagne, ca f. 32,90.

Kosmos, Bourgogne, ca f. 22,90.

Cantecleer, Kunstreisgids Bourgondie, ca f. 49,.50.

ANWB Reisgids, Bourgondie, Champagne, ca f. 33,50

Deze wandelingen zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 08-09-2003 door C.P.J. Aerssens