OP PAD IN DE HARZDe Harz is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland met prachtige bossen en geweldige uitzichten. Het is een gebied met een eeuwenoude cultuur en prachtige oude steden. Ook een gebied waar de wandelaars met vele kilometers uitgezette paden aan hun trekken komen. De Harz is verdeeld over de bondsstaten Saksen-Anhalt, Nedersaksen en Thüringen. De bekendste berg in de Harz is de bijna 1200 meter hoge Brocken en de hoogste berg van Noord-Duitsland. Tot 1989 maak de berg deel uit van de voormalige DDR en is het gebied geheim militair gebied en verboden voor toeristen. Op 3 december 1989 wordt de berg op vreedzame wijze door het volk in bezit genomen.

Onderdeel van de Harz is het Nationalpark Harz, dat sinds begin 2006 het enige nationale park in Duitsland is dat zich over meerdere deelstaten uitstrekt. Het park bestaat uit het in 1994 gestichte Nationalpark Harz aan de Nedersaksische zijde en het al sinds 1990 bestaande Nationalpark Hochharz in Saksen-Anhalt. Het Nationalpark Harz wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van complexe landschappen en maar liefst zes vegetatiegordels. Het bestaat voor het grootste deel uit dichte bossen en is zo bij uitstek een gebied voor rustzoekers die willen genieten van de vaak adembenemende schoonheid en van goed uitgezette wandelingen. De wandelingen met vaak een pittig stijgingspercentage, maar wandelingen die beloond worden met schitterende vergezichten.

Maar ook voor cultuurliefhebbers valt er veel te genieten in de Harz, eeuwenoude steden zijn er te vinden. Zo is een bezoek aan de meer dan duizend jaar oude voormalige keizerstad Goslar met zijn prachtige huizen een must. De reiziger waant zich in de Middeleeuwen in het oude centrum. Ook andere steden die een eeuwenoude rust uitstralen, zijn Wernigerode met het prachtige slot boven de stad of Quedlinburg met zijn schilderachtige vakwerkhuizen, de wieg van de Duitse keizerdynastie.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Harzer Grand Canyon - Bodetalschlucht tussen Treseburg en Thale
Door het Nationalpark Harz met lichte gemengde bossen, dichte naaldwouden, kleurrijke bergweiden en steil oprijzende rotsen zijn meer dan 8000 kilometer wandelwegen uitgezet. Zo behoort de Harzer Hexenstieg, duivels mooi en heksachtig kronkelend, met bijna honderd kilometer dwars door dit noordelijke middelgebergte van Duitsland van Osterode naar Thale, tot één van de mooiste. Dit ‘heksenpad’ voert ons door een schitterende omgeving met talloze meertjes, plassen en beekjes, waar sombere bossen elkaar afwisselen met afgesleten heide- en hoogveenplateaus en diep ingesneden dalen. Elke etappe verschilt weer van de andere, en zo ontstaat een veelzijdigheid die haar weerga niet kent. Weerbestendige kledij en stevige wandelschoenen zijn nodig, want route loopt tenslotte tot in alpine gebieden!

De volgende wandelingen zijn beschikbaar:

Bodetalschlucht
Stadswandeling Quedlinburg
Traject Treseburg - Bodetalschlucht - Thale 12 KM
Bakermat van de Duitse Keizerdynastie

Deze wandelingen zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.

KAARTEN

- TopoKaart LGN 1:50 000, Wandern im Harz
- Kompass (799) 1:50 000, OstharzLange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 12-05-2008 door C.P.J. Aerssens