Martin Patrick Bulger Jr.
O-744971 - Second Lieutenant, U.S. Army Air Forces

Martin Patrick Bulger Jr., 700th Bomber Squadron, 445th Bomber Group, Heavy (KIA 22 december 1943)
Onderscheidingen: Air Medal, Purple Heart

Martin Patrick Bulger Jr. is geboren in Detroit, Wayne County, Michigan en omgekomen in Bolsward op 22 december 1943 bij een crash van een Amerikaanse B-24 bommenwerper van het type Consolidated B-24H-5-CF Liberator. Dit toestel, de 42-64438, “Snow Goose”, is in Groot-Brittannië opgestegen vanaf de militaire vliegbasis Tibenham in het Britse Norfolk, waar het 700ste Bombardment Squadron van de 445ste Bombardment Group van de 8ste United States Army Air Forces is gevestigd. De bommenwerper maakt deel uit van een eskadron Liberators, dat een spoorwegemplacement in het Duitse Osnabrück moet bombarderen. Hoewel het toestel het doel bereikt, lukt het vanwege een technisch defect niet om de bommen af te werpen. De bemanning zet koers terug naar vliegbasis Tibenham, maar wordt onderweg boven Friesland door een tweetal patrouillerende Duitse vliegtuigen gezien en aangevallen. Het is Unteroffizier Josef Holzmann, die deel uitmaakt van Zerstörergeschwader 26/1, in zijn Messerschmitt Bf 110 G-2, die de 42-64438, de “Snow Goose”, onder vuur neemt.

Bemanning B-24 Consolidated B-24H-5-CF Liberator- 42-64438 “Snow Goose”
Achter vanaf links: Martin P. Bulger, George J. Clark, Norman M. Nelson, Edward H. Benjamin
Voor vanaf links: James V. King, Asha P. Small, Charles E. Smith, George H. Entzminger, Francis H. Folkner, Walter Derdzenski,
Er volgt een lang vuurgevecht en een zware strijd, waarbij de 10-koppige bemanning, bestaande uit: piloot-gezagvoerder 1e Lt. Norman M. Nelson, tweede piloot 2e Lt. George J. Clark, navigator 2e Lt. Edward H. Benjamin, bommenrichter 2e Lt. Martin P. Bulger, radio-operateur Sgt. Charles E. Smith, zijluikschutter Sgt. Walter Derdzenski, rugkoepelschutter Sgt. George H. Entzminger, buikkoepelschutter Sgt. Francis H. Folkner, staartschutter Sgt. James V. King en zijluikschutter Sgt. Asha Parker Small, probeert te ontkomen.


Van de bemanning raakt Martin P. Bulger zwaar gewond door schotwonden aan beide benen en hij wordt met een parachute gedropt boven Bozum nog voor de B-24 42-64438, “Snow Goose” neerstort. Hij overleeft de sprong niet, als hij zwaar gewond door de anderen, die hopen dat hij op de grond beter kan worden geholpen, uit de bommemwerper wordt geduwd, een vaker toegepaste handeling in oorlogstijd. Maar hij overlijdt nadat hij aan de grond is gekomen. Zijn overlijdensakte wordt opgemaakt in de school van Bozum op 23 december 1943 om 11.30 uur. Zijn stoffelijke resten worden op 24 december 1943 begraven op het kleine kerkhof van Skillaerd, in de buurt van Mantgum, op ongeveer 15 kilometer afstand van de plek waar zijn kameraden zijn neergestort. Zijn tijdelijk graf ligt naast dat van de acht bemanningsleden van een op 2 maart 1943 in de Mantgumer Vaart neergestorte Britse bommenwerper, de Stirling I EF347 LS-T van het 15e Squadron van de RAF, Direct onder de kerktoren van Skillaerd, een van de oudste bewaard gebleven Renaissance bouwwerken van Friesland.

Overlijdensakte Martin P. Bulger Jr. 2LT, opgemaakt te Bozum op 23 december 1943 om 11.30 uur
De door het Duitse vuur zwaar getroffen B-24 42-64438, de"Snow Goose" raakt in brand en doet tevergeefse pogingen de Messerschmitt Bf 110 G-2 van Unteroffizier Josef Holzmann neer te schieten. Uiteindelijk doet de bemanning een poging het toestel aan de grond te zetten zonder hun bommen af te werpen in de buurt van Bolsward, maar het stort omstreeks 14.30 uur op 1 kilometer ten zuid-zuid-oosten van Bolsward neer, op een steenworp afstand van Spreeuwenstein, de boerderij van de familie Witteveen. Het toestel brandt tot ongeveer 19.00 uur geheel uit waarbij de bommenlading explodeert. Er zijn geen overlevenden. De familie Witteveen is getuige van dit drama. Toch lukt het uiteindelijk om zeven van de negen lichamen van de bemanningsleden van de crash ter plekke uit het wrak te bergen en te identificeren. De overige twee zijn in het vuur en de explosies vergaan.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Bolsward - Krater van de gecrashte B-24 42-64438, de"Snow Goose" in de buurt van boerderij Spreeuwenstein
De geborgen stoffelijke resten worden vervolgens op het plaatselijk kerkhof van Bolsward begraven. Op 21 september 1949 vindt de herbegrafenis plaats van piloot 1e Lt. Norman M. Nelson, co-piloot 2e Lt. George J. Clark, navigator 2e Lt. Conrad Silverman, rugkoepelschutter Sgt. George H. Entzminger en schutter Sgt. Francis H. Folkner op Zachary Taylor National Cemetery nabij St. Matthews, Kentucky (USA), waar soldaten uit de Spaans-Amerikaanse oorlog, WOI, WOII, de Koreaanse oorlog, de Vietnam oorlog en de Golf oorlog begraven liggen. 2e Lt. Martin P. Bulger Jr. die op het kleine kerkhof van Skillaerd begraven is en Sgt. Asha Parker Small krijgen hun laatste rustplaats op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten. Sgt. Asha Parker Small ligt begraven op O-14-2 en 2e Lt. Martin P. Bulger Jr. op P-8-9.

Bolsward - Graf van bemanning B-24 42-64438, de"Snow Goose" (1943-1945)
2e Lt. Martin P. Bulger Jr. wordt op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten op 5 november 1945 vanuit Skillaerd herbegraven, aanvankelijk geregistreerd als VV-12-279, maar nu op P-8-9 (Vak, Rij, Graf). Een bijzondere plek krijgt 2e Lt. Martin P. Bulger Jr. als op 20 oktober 1950 Mej. Lies Hamers, Stationstraat 29, Simpelveld zijn graf adopteert. Nu zijn het haar kinderen, die na het overlijden van hun beider ouders in april 2006 de adoptie hebben overgenomen en daarmee de herinnering aan één van hen die voor onze vrijheid zijn leven in de waagschaal heeft gezet.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Margraten American War Cemetery P-8-9 - Martin P. Bulger Jr. 2LT, 700BOMBSQ 445BOMPGR(H) Michigan Dec 22 1943
© L.A.W.V.VIA-VIA
Certificaat van Adoptie Martin P. Bulger Jr. P-8-9 (april 2006)
Zo is ook de nagedachtenis aan de hele bemanning van de B-24 42-64438, de"Snow Goose", die in de nabijheid van Bolsward is gecrasht, niet verloren gegaan. Bijna 65 jaar na die rampzalige gebeurtenis op 22 december 1943 wordt op 4 mei 2008 het 'Monument voor Amerikaanse Vliegers' in Bolsward onthuld aan de Cnossenlaan in de buurt van boerderij Spreeuwenstein. De oprichting is een initiatief van de neven Henk en Tonny Witteveen, wiens familieleden getuige zijn geweest van de crash. Het monument bestaat uit een kei waarop een plaquette is aangebracht met de volgende inscriptie:

Bolsward - Monument voor Amerikaanse Vliegers aan de Cnossenlaan

'THEY FELL FOR
OUR FREEDOM
IN MEMORY
OF THE CREW
OF THE B24-445TH B.G.

DECEMBER 22, 1943

NORMAN M. NELSON
GEORGE J. CLARK
CONRAD SILVERMAN
MARTIN P. BULGER
GEORGE H. ENTZMINGER
CHARLES E. SMITH
WALTER DERDZENSKI
FRANCIS H. FOLKNER
ASHA P. SMALL
JAMES V. KING.'


Deze gegevens zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard. Nieuwe informatie is welkom en zal worden verwerkt.

Charles Aerssens

Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Aangepast op 31-03-2011 door C.P.J. Aerssens