MARIAKAPEL UDENHOUT

[IMAGE]


Het was in de nadagen van de bevrijding van de Duitse bezetting in 1945, dat Jan Meuwese, waarnemend burgemeester van Udenhout, het initiatief nam tot de bouw van het Mariakapel aan de Schoorstraat ter nagedachtenis aan de verliezen van Udenhouters tijdens en kort na de oorlog. Op 26 oktober 1944 immers was Udenhout bevrijd door de 11de Hussars, het verkennersonderdeel van de Britse 7th Armoured Division, die ook wel "Desert Rats" werden genoemd. Die bevrijding verliep niet zonder beschietingen en vernielingen, maar daarna was Udenhout bevrijd van Duitse soldaten.

Het daartoe gevormde comité slaagde er in op allerlei manieren geld in te zamelen om de kapel van de grond te krijgen. Architect Jos Bedaux uit Goirle maakt het bestek en de tekeningen en diverse Udenhoutse bouwvakkers hebben aan de realisatie van de kapel gewerkt. Op 4 mei 1946 is de eerste steen gelegd door burgemeester Meuwese. Hij was lid van Brabantia Nostra, dat de bouw van Mariakapelletjes in Brabant flink heeft gestimuleerd. In het daarop volgende jaar was de kapel klaar. In de kapel kwam een Mariabeeld van Luc van Hoek.

[IMAGE]

Tijdens de dodenherdenking in 1948 werd een gedenksteen onthuld, waarop de vijftien Udenhoutse die omkwamen oorlogsslachtoffers zijn vermeld. Deze steen is in 1953 vervangen door een gedenksteen die is gemaakt door de beeldhouwer Leo Maümler, de maker van de kerkbanken. In de kapel hangen tevens de plaquettes met de namen van omgekomen soldaten. Bij de bevrijding van Udenhout sneuvelden drie Engelse soldaten, ook hun namen prijken op een gedenkbord. Net zoals de namen van de gedeeltelijk Engelse, gedeeltelijk Canadese vliegtuigbemanning die in de nacht van 16 op 17 juni 1944 om het leven kwam in Biezenmortel. En er hangt een plaquette ter herinnering aan de 491-the Bombardment Group H met daarop de namen van 18 Amerikanen, die het leven verloren bij de crash van een Amerikaanse bommenwerper op 18 september 1944.

In het Mariajaar 1954 kwam glazenier Jacques Verheijen (1911-1989) uit het Limburgse Echt muurschilderingen en de gebrandschilderde ramen aanbrengen. Levensbomen met verschillende levensfasen sieren de boog rond het mariabeeld. De muurschilderingen verbeelden het boerenleven op romantische wijze. De St. Lambertuskerk staat afgebeeld, de eens zo beroemde steenfabriek, kippen, hondjes, boeren die hun koe melken, moeders met spelende kinderen, en dit alles gevat in slingerende ranken kamperfoelie. De kunstenaar werd destijds aangezocht door voormalig pasteer Prinsen. In latere jaren is de kapel nog verfraaid door de bouw van een put, met een boog voor de putrand die door Smid van der Loo is gemaakt.


Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Vernieuwd op 08-08-2004 door C.P.J. Aerssens