VIA LEPONTINA
Bergwandeltocht door de Lepontische Alpen

Via Lepontina - Lago Sfundau (2392 m) en Pizzo Basodino (3272 M)

Deze meerdaagse bergwandeling in het noordwestelijke deel van het Kanton Tessin volgt de waterscheiding tussen de bovenloop van het Val Verzasca, het Val Leventina, Val Bedretto, Val Maggia en het Val Lavizzaro. In 10 dagen lopen we door het berglandschap van de Lepontische Alpen, dat zijn oorspronkelijk karakter nog niet verloren heeft met prachtige panoramische vergezichten en een uitbundige flora. Hier zijn de hoogste bergtoppen in het Kanton Tessin: Pizzo Campo Tencia ( 3072 m), Pizzo Barone (2864 m), Pizzo Cristallina (2912 m) en Pizzo Castello (2808 m). We treffen in dit gebied een rijkdom aan zeldzame mineralen en kristallen. Kortom de geoloog, de bioloog, de bergwandelaar stuiten op deze Via Lepontina een veelheid aan verrassingen.

Het te lopen traject heeft weinig technische problemen. Toch is het raadzaam een alpiene uitrusting mee te nemen, omdat het hier niet gaat om een eenvoudige bergwandeling. De te lopen route wijkt immers op een aantal trajecten af van de bekende en veel betreden paden. Orientatiëvermogen en kennis van kaart en kompas, alsook het gebruik van en hoogtemeter zijn noodzakelijk. Bovendien kan de routemarkering op een aantal etappen ontbreken.

KARAKTER VAN DE TOCHT

Als je in het Kanton Tessin wilt wandelen, moet je er in elk geval rekening mee houden dat het in het algemeen om bergwandelingen gaat. Alleen onder in de dalen is het relatief vlak en vaak smal. De meeste wandelroutes lopen hoger. Een groot gedeelte van deze bergtrektocht leidt ons bovendien door alpien gebied en dit betekent dat we soms plotseling veranderende weersomstandigheden te maken kunnen krijgen.

De tocht is inspannend en voert door alpiene gebied met soms aardige hoogteverschillen, dagelijks ongeveer 500 meter stijgen en dalen met af en toe een uitschieter naar 1000 meter. Bergwandelervaring, een goede conditie en kennis van kaart en kompas zijn gewenst. De routemarkering kan op een aantal etappen ontbreken goed, sommige trajecten zijn met wit-blauw-witte markering. Overnachten in berghutten en hotels.

DUUR VAN DE TOCHT

10 dagen, waarbij de eerste dag en enkele dagetappes relatief kort zijn. Al naar gelang de behoefte kunnen de dagetappes worden ingekort en kan er onderweg extra overnacht worden. Ook kan de beklimming van de Piz Campo Tencia worden overgeslagen. Het is ook mogelijk om vanuit Airolo in te stappen op het traject van dag 7.

BESTE TIJD

Vanaf midden augustus tot in het najaar, naargelang de omstandigheden. Informeer altijd naar de omstandigheden op de route.

UITRUSTING

Wandelen in dit gedeelte van het Kanton Tessin betekent dat er ook hier hoogteverschillen moeten worden overwonnen. Je moet dan ook beschikken over een goede bergwandeluitrusting voor deze meerdaagse onderneming met goede bergwandelschoenen, eventueel pickel, stijgijzers, klimgordel en touw voor de beklimming van de Pizzo Campo Tencia. Maar ook regenjack en broek, fleecetrui, zonnebrand met hoge factor, zonnebril, topokaarten, routegids, kompas, hoogtemeter, mogen niet ontbreken Voor nood: EHBO, fluitje, spiegeltje, bivakzak, aluminium reddingsdeken.

VERTREKPUNT

De wandeling begint en eindigt in Sonogno, gelegen aan het einde van het Val Verzasca. Maar er zijn ook mogelijkheden om onderweg de route op te pakken.


ROUTEBESCHRIJVING VIA LEPONTINA


DAG 1

Sonogno (918 m) – Secada (992 m)- Corte di Fondo (1487 m) - Capanna Barone (2172 m)

Algemeen: 1250 m stijgen. Looptijd: 4 tot 4,5 uur.

Vertrekpunt is Sonogno (918 m), gelegen aan het einde van het Val Verzasca. Het is een van de meest bekoorlijke dorpjes in het dal. Omgeven door de bergtoppen van de Monte Zucchero (2736m), de Corona di Redorta (2804 m) en de Pizzo Barone (2864m) ligt Sonogno tussen twee riviertjes die de Verzasca voeden. Hier wonen nog ongeveer honderd mensen. De dorpskern wordt gevormd door grauwe granieten huisjes, helemaal uit ruwe natuursteen opgebouwd, met houten balkonnetjes, luiken en trappen, soms met prachtige bloemen versierd. Ze vormen, samen met de kerk die met witte steenplaten bedekt is, een prachtige compositie. De kerk en het kerkhof zijn van een verrassende eenvoud. In de kerk vinden we een schilderij van de in Sonogno geboren Cherubino Patà, leerling van de beroemde Franse schilder Gustave Courbet (1819 – 1877). En op enkele plaatsen ontdekken we schilderingen van de beschermheiligen: Franciscus, Sebastian, Rocchus en natuurlijk de Madonna. Vlak bij de kerk staat een oud stenen bakhuis dat nog steeds in gebruik is.

Van hier vertrekken we in noordelijke richting en volgen het wilde Val Vogornesso helemaal tot aan het einde. De klim is geleidelijk en voert ons voorbij Secada (992 m) waar we de Versasca oversteken en op de andere oever verderlopen. Na Cabio1 (1079 m) buigt de route bij het kapelletje naar links en krijgen we zicht op de Corona di Redorta (2804 m. Aan beide zijden lijken de steile rotswanden op ons neer te vallen en laten slechts een klein stukje van de hemel open. Vanaf Corte di Fondo (1487 m) stijgt het pad in noordwestelijke richting steil 600 meter omhoog tot aan Capanna Barone (2172 m), dat midden tussen de steile rotsen ligt aan het einde van het dal. De Capanna Barone is in bezit van de Società Escursionistica Verzaschese.

DAG 2

Capanna Barone (2172 m) - Pizzo Barone (2864 m) - Alp Campioni (2021 m) - Capanna Alpe Sponda (1997 m)

Algemeen: 745 m stijgen, 988 m dalen. Looptijd: 4,5 tot 5 uur.

Als we de Capanna Barone (2172 m) verlaten, bereiken we over het pad na goed een half uur een eerste bergmeertje: het Lago Barone (2391 m). We zullen er nog enkele bergmeertjes op onze route tegenkomen. We lopen rechtsom en bereiken zo al klimmend de Passo Barone (2582 m). We hebben hier de Pizzo Barone (2884 m) links van ons en de steile hellingen van de Pizzo di Piancoi (2769 m) rechts. We rechts aan en klimmen direct door een steile steenslaghelling omhoog naar de top van de Pizzo Barone (2864 m). Vanaf hier kijken we naar het westen in de duizelingwekkende afgrond van het Val di Prato en zien de verafgelegen 4 stallen van Soveltra.

We volgen de noordgraat op de rechterflank en buigen naar het oosten af naar de Alp Campioni (2021 m) en Staletto. Op de alpweiden is het even goed zoeken om tussen de waterstroompjes de juiste route te vinden. We bereiken de Alp Legnei (2039 m). De berghelling volgend in noordoostelijke richting voorbij Töira bereiken we de Capanna Alpe Sponda (1997 m). Rechts van ons kijken we in het Val Chironico. Vanuit de berghut van de Società Alpinistica Ticinese hebben we in zuidwestelijke richting zicht op Pizzo Barone (2884 m), Pizzo di Piancoi (2769 m) en Pizzo della Bedeia (2666 m).

DAG 3

Capanna Alpe Sponda (1997 m) - Passo di Ghiacciaione (2716 m) - Pizzo Forno (2907 m) – Capanna Campo Tencia (2140 m)

Algemeen: 1050 m stijgen, 850 m dalen. Looptijd: 5,5 tot 6 uur.

Het traject van vandaag loopt bijna helemaal buiten de gemarkeerde routen en vraagt een goed oriëntatievermogen. Bij slecht weer en weinig zicht is deze etappe dan ook niet aan te bevelen. Want als je je verloopt, mis je wellicht de overgang van de Lavina di Crozlina naar de Senda del Ghiacciaio.

We laten de Capanna Sponda achter ons en volgen allereerst het bergstroompje vande Ri di Vedle en lopen naar het noorden in de richting van Motta delle Fontane. Door losse steenslag klimmen we in noordwestelijke richting over brede grashellingen en rotsbanden naar de Passo di Ghiacciaione (2716 m). We passeren een klein bergmeertje links van de route onder de Poncione del Laghetto (2769 m) en tussen deze berg en de Pizzo Forno (2907 m) bereiken we de pashoogte. Daar buigen we naar het noordoosten af en bereiken zo de top van de Pizzo Forno (2907 m). Vanhier hebben we een wijds panorama. Naar het oosten onder ons het Val Leventina met daarboven de Rheinwaldhorn (3402m).

We keren terug naar de Passo di Ghiacciaione (2716 m). Vanhier dalen we voorzichtig af door glijdend steenslag en sneeuwhellingen in noordoostelijke richting naar Lavina di CrozIina en buigen vervolgens direct onder P. 2311 naar het westen af in de dalpan van Mottascia. Opletten met uitglijden in verraderlijke, met sneeuwbedekte couloirs! Hier bereiken we de Senda del Ghiacciaione, het wandelpad dat ons naar de Capanna Campo Tencia (2140 m) zal brengen. We moeten wel nog even de bergbeek oversteken die van de Ghiacciaio di Croslina naar beneden stroomt. Dit overstekend wordt makkelijk gemaakt door een vaste staalkabel. Opletten bij onweer! Het is nog slechts een kwartiertje tot aan de Capanna Campo Tencia (2140 m).

Pizzo Campo Tencia (3072 m)
DAG 4

Capanna Campo Tencia (2140 m) - Pizzo Campo Tencia (3072 m) - Capanna Campo Tencia (2140 m) - Lago di Morghirolo (2264 m) – Passo di Leit (2420 m) - Capanna Leit (2257 m)

Algemeen: 1380 m stijgen, 1230 m dalen. Looptijd: 7 tot 7,5 uur.

Voor vandaag staat het hoogste punt van de Via Lepontina op het programma: de Pizzo Campo Tencia (3072 m). Vanaf de Capanna Campo Tencia (2140 m) loopt een blauw-wit gemarkeerde route zuidwaarts. De beklimming is in de hut aangegeven en loopt in het eerste gedeelte steil door de rotsachtige noordflank. Via enkele makkelijke klimpassages komen we op 2800 m (op de kaart is deze zuidelijke begrenzing van de bergflank aangegeven met P.2857) bij de uitloop van de gletscher, Ghiacciaio di Croslina. We besluiten voor de verdere beklimming de noordwestgraat te nemen. Eerst een stukje over een sneeuwveld en dan verder via een rotsige kam met enkele klimpassages tot aan de top van de Pizzo Campo Tencia (3072 m). Op de top met zijn gebedsvlaggetjes en linten is het uitzicht uniek. Het is genieten van een fantastische panorama: Berner Oberland, Wallis en Italië! Over de oostgraat, die minder begaan wordt, breken we op en steken de Ghiacciaio di Croslina over in noordoostelijke richting tot de rand van de gletscher. Opletten voor gletscherspleten. Al naar gelang de omstandigheden zijn pickel en stijgijzers noodzakelijk. Het is dan ook raadzaam alpiene uitrusting mee te nemen!! De afdaling vraagt de nodige oplettendheid op enkele passages over de markant oranje-rood gekleurde rotsen. Na deze afdaling komen we terug in de Capanna Campo Tencia (2140 m), waar we nog even pauzeren. overnachten.

Vanaf de Capanna Campo Tencia (2140 m) lopen we in noordelijke richting via het Lago di Morghirolo (2264 m), een prachtig bergmeer gelegen aan de zuidhelling van de Pizzo Campolungo (2714 m). Iets ten noorden ligt nog een klein meertje, dat in een warme zomer droog kan vallen. Het is een steile klim over de Alp Lei di Cima en verder naar de Passo di Leit (2420 m) en ook aan de andere zijde gaat het flink naar beneden. Zo komen we naar het noordwesten lopend passeren we het Laghetto Varozzeira (2405 m) en lopen door naar de Capanna Leit (2257 m) met het Lago di Leit (2260 m).

DAG 5

Capanna Leit (2257 m) – Pizzo del Prévat (2558 m) - Alp Campolungo ( 2086 m) - Lago Tremorgio (1830 m)

Algemeen: 380 m stijgen, 840 m dalen. Looptijd: 4 tot 5 uur.

Deze dag kunnen we als rustdag of reservedag beschouwen. Het is de bedoeling de Pizzo del Prévat (2558 m) te beklimmen. De Pizzo del Prévat ist een imposante rotspyramide, die als een schildwacht de Passo Campolungo (2318 m) bewaakt. Vanwege zijn vorm ook wel de “Tessiner Matterhorn” genoemd. Klimmers waarderen deze berg om zijn harde graniet. Vooral de noordoost zijde heeft interessante alpiene en technische klimrouten. Vanaf de top heb je een geweldig vergezicht op de bergtoppen vanaf Wallis tot de Berninagroep in Graubünden.

Pizzo del Prévat (2558 m)
Als we deze klimtour achter ons hebben, dalen we af naar de Alp Campolungo (2086 m). Dit is een bekend mineralogische eldorado in de Alpen. Hier komt aan de randen van de Alp Campolungo over een lengte van bijna 6 kilometer een indrukwekkende dolomietader aan het oppervlak en deze bevat talrijke goed gekristaliseerde mineralen, die karakteristiek en zeldzaam van samenstelling zijn (Tremoliet, Apatiet, Titaniet, Dolomiet, Quarts, Pyriet en vele anderen).

Vanaf de Alp Campolungo (2086 m) is het eenvoudig afdaling terug naar Lago Tremorgio (1830 m) een klein bergmeertje, dat volgens de laatste onderzoeken door de inslag van een meteoriet is ontstaan, waarna de krater zich met water gevuld heeft. Het cirkelvormige wateroppervlak wordt omringt door steile hellingen. Het restaurant, gelegen op de oostelijke oever, biedt mogelijkheid tot overnachten. Ook is het mogelijk met het kabelbaantje af te dalen naar Rodi (900 m) om hier te overnachten

DAG 6

Lago Tremorgio (1830 m) - Valle dei Cani (2534 m) - Pizzo Massari (2759 m) - Capanna Garzonera (2003 m) - Alp Ravina (1775 m) - Grosso di Pesciüm (1745 m)

Algemeen: 1350 m stijgen, 1440 m dalen. Looptijd: 7,5 tot 8 uur.

De etappe van vandaag is de langste en inspannendste van de hele Via Lepontina. Vanaf het Lago Tremorgoi is het verstandig om terug te lopen naar de Alp Campolungo en vandaar bij P. 2136 in noordwestelijke richting de blauw-witte markering volgend door te steken naar het Valle dei Cani (“het dal van de honden”). We volgen het oude pad naar Laghetto Leiarozza (2366 m) ten noorden van de Pizzo Meda (2614 m). Vanuit het Valle dei Cani naar het Laghetto Grande lopen we via P.2492 heen. Vanaf de Ghiacciaio di Chièra leidt een steil en glibberig couloir naar de noordwest graat van de Pizzo Massari (2759 m). Willen we deze berg beklimmen dan is het oppassen door het blokkelig gesteente en de sneeuw.

We vervolgen onze route in noordnoordwestelijke richting, waar we ten noordoosten van de Poncione Sambuco (2581 m) onder de Passo Scheggia een makkelijk pad bereiken, dat ons met ruime haarspeldbochten naar Capanna Garzonera (2003 m) brengt. Het is een oude Alphütte, die in 1988 is omgebouwd en waarvan het oorspronkelijke karakter is behouden. Hier kun je eventueel overnachten. Het gaat verder naar Pian Taiöi (1670 m) en over de Alp Prato (1796 m) en Alp Ravina (1775 m) volgen we de Sentiero Alto Tremorgio naar Grosso di Pesciüm (1745 m). Dit laatste deel van de wandeling loopt net onder de boomgrens. We hebben zicht op de Gotthardpas en aan de overzijde van het Val Leventina gelegen Lago Ritom, Piz Rondadura (3061 m) en Piz Scopi (3190 m). Indien het niet mogelijk is in Grosso di Pesciüm te overnachten, kun je met de kabelbaan naar Airola afdalen er daar het verblijf regelen.

[IMAGE]
Via Lepontina - zicht op Piz Rondadura (3061 m), Piz Scopi (3190 m)en Rheinwaldhorn (3402m)
DAG 7

Grosso di Pesciüm (1745 m) - Passo dei Sassi (2554 m) - Poncione di Vespero (2717 m) - Lago del Narèt - Passo del Narèt (2438 m) - Capanna Cristallina (2575 m)

Algemeen: 1450 m stijgen, 800 m dalen. Looptijd: 5 tot 5,5 uur.

De route van vandaag is minder inspannend al is het pad naar de Passo dei Sassi steil. De wandeling is goed gemarkeerd en geeft geen topogrgrafische moeilijke passages. We vertrekken vanaf de Alp di Pesciüm in zuidwestelijke richting en het is meteen klimmen geblazen tot aan de Passo dei Sassi (2554 m). Vanhieruit bereiken we over een kam de top van de Poncione di Vespero (2717 m), de uitzichtberg van Airolo. De top biedt een panoramisch vergezicht op de Alpen van Wallis en Centraal Zwitserland. We keren terug naar de Passo dei Sassi (2554 m) en dalen af in zuidoostelijke richting langs een bergbeekje naar de Alp Garzonera (2191 m), gelegen aan het einde van het Val Sambuco. Een goedbegaanbaar weggetje voert ons westwaarts boven in de Alp di Campo la Torba langs Cassina di Mezzo en Fornà naar het Lago del Narèt. Je kunt ook afdalen van de Passo dei Sassi (2554 m) naar Casone en voor de gemakkelijke route langs de Laghetti kiezen naar het Lago del Narèt.

We lopen langs de noordoever van het Lago del Narèt en bereiken zo de korte klim naar de Passo del Narèt (2438 m). Vanaf de pashoogte zien we naar het westen aan het einde van het Val Torta op de Passo Cristallina de in moderne architectuur gebouwde Capanna Cristallina (2575 m). Omdat de oude hut, gelegen op 2349 m, door een lawine verwoest was, moest een nieuwe standplaats worden gekozen. Het werd de Passo Cristallina met uitzicht op het Lago Sfundau, Pizzo Basodino (3272 m), Pizzo Cristallina (2912 m) en andere Tessiner bergtoppen. Het is opvallend hoe deze grote berghut ondanks het modern design zo harmonisch past in het ruige berglandschap.

Capanna Cristallina (2575 m)
DAG 8

Capanna Cristallina (2575 m) – Lago Sfundau (2392 m) - Lago Nero (2387 m) - Poncione di Braga (2864 m) – Rifugio Poncione di Braga (2000 m)

Algemeen: 750 m stijgen, 1075 m dalen. Looptijd: 4,5 tot 5 uur.

Vanuit de Capanna Cristallina zijn we meteen op de Passo Cristallina (2568 m) en dalen af naar het Lago Sfundau (2392 m) en vervolgenslangs de oostoever in zuidoostelijke richting naar het Lago Nero (2387 m). Het is met zijn kristalhelder, maar inktzwart water een van de opvallendste bergmeertjes in de Tessiner Alpen. De route loopt in zuidelijke richting tot Bocchetta della Froda (2692 m), noordelijk van de Poncione de Braga (2864 m). De klim hierheen is kort, maar steil en het is oppassen voor uitglijden. Hier hebben we zicht op het Lago Nero, Lago Bianco, het stuwmeer van Robiei en de Pizzo Basodino (3272 m). Over de bergkam komen we op de top van de Poncione di Braga (2864 m). Het is een eenvoudige en korte klim. Vanaf de top zien we in westelijke richting bijna 900 meter onder ons het Rifugio Poncione di Braga (1992 m)

De afdaling gaat zonder moeilijkheden. Wel is het aan te bevelen om een stuk onder de top naar rechts af te buigen om de verschillende bergstroompjes tussen de Poncione di Braga en de Pizzo Castello over te kunnen steken. We dalen af naar Bocchetta della Masnee en vandaar naar de Alp di Sròdan en komen bij de kleine Rifugio Poncione di Braga (1992 m), de overnachtingsplek van de etappe van vandaag.

DAG 9

Rifugio Poncione di Braga (1992 M) – Pizzo Castello (2808 m) - Piano di Peccia (1034 m) – Prato-Sornico (750 m)

Algemeen: 820 m stijgen, 1620 m dalen. Looptijd: 5,5 tot 6 uur.

Als we het Rifugio Poncione di Braga verlaten en op weg gaan, is het opletten naar een route zuidwaarts, die ons naar de westkam van de Pizza Castello (2808 m) leidt. We laten de Bocchetta di Srodan rechts liggen en klimmen voorzichtig naar de top op 2808 meter. Een touw in noodzakelijk en de beklimming moet doordacht worden bekeken. De top van de Pizzo Castello is de laatste bergtop op onze route van de Via Lepontina. We kunnen zo een laatste blik werpen op de bergen die we op onze bergtocht hebben beklommen en vanwaar we vele panoramische vergezichten hebben gehad.

We dalen vanaf de top even naar het zuiden af om vervolgens naar links de route naar de Alp Piatto Crois te nemen. We zijn dan op 1861 meter en komen steeds lager in het Val di Peccia, waar steengroeven liggen met wit marmor, dat gelijkenis vertoont met dat van Carara. We zijn nu in Piano di Peccia (1034 m), eerst nog volgen we op de rechter oever van de Maggia het pad en bij St. Carlo via Volpiano naar Veia, waar we de bergstroom oversteken. Op de andere oever loopt de route naar Peccia (840 m). Steeds de Maggia volgend bereiken we Prato-Sornico waar we overnachten.

Prato bezit een paar statige herenhuizen, die in het verleden door rijke families zijn gebouwd. Zo heeft het voormalige woonhuis van de Familie Berna, die later naar Duitsland verhuisd is, een rijk versierd balkon. De parochiekerk SS. Sebastiano e Rocco bezit een prachtige Barok preekstoel uit de 17e eeuw. Interessant is vooral het dorp Sornico. De al in 1372 vermelde parochiekerk San Martino heeft een Laat-Gotisch kruis uit de 15e eeuw, fresco’s met de apostelen uit de 16e eeuw en stucwerk in het koor uit de 17e eeuw.

Sonogno (918 m)
DAG 10

Prato-Sornico (750 m) – Cioss - Monti di Predée (1001 m) - Canton Fadios (1841 m) - Forcla de Retorda (2181 m) - Sonogno (918 m)

Algemeen: 1439 m stijgen, 1263 m dalen. Looptijd: 7 tot 7,5 uur.

We verlaten op deze laatste etappe het karakteristieke dorp Prato-Sornico en keren terug naar ons vertrekpunt in Sonogno. Midden in het dorp bij de parochiekerk kiezen we voor de richting Cioss. We volgen de bosrand en hebben rechts van ons de Maggia. Na goed een kilometer bij Cioss verlaten we het Val Lavizzaro en lopen het Val di Prato in. De weg klimt geleidelijk tot de schilderachtig gelegen alphutten op Monti di Predée (1001 m) beschermd door een beukenbos. De alphutten worden bijna het hele jaar bewoond.Hier vinden we ook het kapelletje S. Carlo (1618), dat onlangs gerestaureerd is. Na een heftige regenval kun je hier ook een indrukwekkende waterval zien. We laten deze nederzetting en lopen na de derde bosch zuidwaarts. Hier staat een wegwijzer de onze nieuwe richting aangeeft

Deze wandelweg leidt ins door het Val di Pertüs naar Alp Pertüs, die sinds een tiental jaren verlaten is. Voorbij Corte Pertüs (1380 m) klimmen we over een natuurlijk stenen trap omhoog naar Canton Fadios (1841 m) en komen in echt berglandschap terecht. Van Canton Fadios voert de route naar de Forcla de Retorda (2181 m) en verloopt over moeie, grote alpweiden. Even voor de laatste klim begint, komen we bij de Alp Gonta, waar we nog ruïnes van alphutten vinden, die tussen de rotsen liggen als bescherming tegen lawines. Vanuit Canton Fadios bereiken we in 40 Minuten de pasovergang op 2181 meter.

Als we van de Forcla de Retorda (2181 m) in het Val Verzasca afdalen is het eerste gedeelte tamelijk steil. Vervolgens loopt het pad zigzaggend door het Val Redorta naar beneden. Via de Alp della Redorta komen we in Püscien Negro (1312 m) met zijn kleine mooie kerkje. Bij Fraced (1047 m) bereiken we de onverharde weg en via Faièd en Froda komen we snel Sonogno. Onze 10 daagse bergtrektocht zit er op. De Via Lepontina heeft ons door berggebied van het Kanton Tessin gevoerd en het berglandschap van de Lepontische Alpen, met zijn oorspronkelijk karakter met prachtige panoramische vergezichten en een uitbundige flora getoond.

OVERNACHTINGSMOGELIJKHEDEN:

Capanna Barone (2172 m)
Società Escursionistica Verzaschese
32 plaatsen
Huttenwaard: +41 91 7452887

Capanna Alpe Sponda (1997 m)
FAT Sektion SAT Chiasso
56 plaatsen
Huttenwaard: +41 91 6837067

Capanna Campo Tencia (2140 m)
CAS Sektion Tocino
80 plaatsen
Telefoon: +41 91 8671544
Huttenwaard: +41 91 8263343

Capanna Leit (2257 m)
SAT Mendrisio
64 plaatsen
Telefoon: +41 91 8681920
Huttenwaard: +41 91 6466759

Capanna Tremorgio (1850 m)
AET Bellinzona
42 plaatsen
Telefoon: +41 91 8671252
Huttenwaard: +41 91 8251886
Capanna Garzonera (1973 m)
SAT Ritom
20 plaatsen
Huttenwaard: +41 91 8681177

Capanna Cristallina (2349 m)
CAS Sektion Tocino
120 plaatsen
Telefoon: +41 091 8692330
Reserveren: +41 91 6065104

Rifugio Poncione di Braga (2000 m)
UTOE Sektion Locarno
20 plaatsen
Huttenwaard: +41 79 4136518

Hotels Airolo

Hotels Peccia

Hotels Prato - Sornico

Hotels Sonogno


KAARTEN:

- LKS 1:50.000 Blatt 265 Nufenenpass
- LKS 1:50.000 Blatt 266 Val Leventina

Prijs ca € 11,50. Uitstekende kaarten, geen opdruk wandelroutes.

- LKS 1:50.000 Blatt 265T Nufenenpass
- LKS 1:50.000 Blatt 266T Val Leventina

Prijs ca € 18,00 T-Serie LKS met ingetekende routes.

- LKS 1:25.000 Blatt 1251 Val Bedretto
- LKS 1:25.000 Blatt 1252 Ambri-Piotta
- LKS 1:25.000 Blatt 1271 Basodino
- LKS 1:25.000 Blatt 1272 P. Campo Tencia

Prijs ca € 11,50. Uitstekende kaarten, geen opdruk wandelroutes.

GIDSEN EN LITERATUUR

- Alpinwandern Tessin - Einsame Touren südlich des Gotthards, M. Volken, R. Kundert, T. Valsesia, SAC Verlag, SFR. 44.00
- Gipfelziele im Tessin - 66 Touren zwischen Gotthard und Chiasso, Daniel Anker, Rotpunktverlag Zürich, SFR. 27,00
- SAC-Clubführer Tessiner Alpen 2 - Von der Cristallina zum Sassariente, Giuseppe Brenna, SAC Verlag, SFR. 46,00
- SAC-Clubführer Tessiner Alpen 3, Von der Piora zum Pizzo di Claro, Giuseppe Brenna, SAC Verlag, SFR. 48,00
- ANWB Goud Graubunden Tessin, € 16,95Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 26-06-2004 door C.P.J. Aerssens