TOUR DES CORNETTES DE BISE

Panorama Cornettes de Bise (2432 m)

De toppen in de Voralpen bieden uitstekende wandelmogelijkheden. Je treft hier niet enkel rijke flora en fauna, maar ook toppen en diepe, steile afgronden met als hoogtepunt de Cornettes de Bise (2432 m). Deze tweedaagse bergwandeling in de Walliser Voralpen, ingebed tussen het Meer van Geneve en enkele bergmeertjes (Lac de Taney en Lac de Lovenex) biedt prachtige vergezichten en voert door een landschap met een grote steenbokpopulatie. De route loopt door een gebied dat de grens vormt tussen Zwitserland en Frankrijk.

KARAKTER VAN DE TOCHT

Vertrekkend aan het Lac de Taney beklim je de Grammont (2172 m), een werkelijk prominente uitzichtsberg, die je laat uitkijken over het Meer van Geneve. Vanhier daal je over een glibberig pad tamelijk steil af naar het Lac de Lovenex. Van dit bergmeertje gaat het dan naar de Col d'Ugeon. De route over de graat en grashelling van de Tête de Charousse moet voorzichtig genomen worden om uitglijden en ongelukken te voorkomen. Heb je enig hoogtevrees dan kun je ook direct afdalen over een voetpad naar de Chalets de Bise. Het uitzicht vanaf de Tête de Charousse is geweldig: aan de ene kant het meer van Geneve en aan de andere zijde zicht op de Cornettes de Bise, het doel van de tweede wandeldag. De Chalets de Bise en de berghut van de CAF zijn het eindpunt van de eerste dag.

De beklimming van de Cornettes de Bise duurt niet erg lang, maar de steile paden vragen om goed en stevig bergschoeisel. Je moet geen hoogtevrees hebben met de steile hellingen links en rechts van het pad. Ook hiet biedt de top van de Cornettes de Bise een wijds panorama. Dit reikt van de Berner Alpen langs de vierduizenders in Wallis, de Freiburger en Waadtländer Alpen, het Meer van Geneve tot aan de Mont Blanc toe. Van de top daal je vervolgens af over Chaux du Milieu en de Montagne de l'Au naar het Lac de Taney, het eindpunt van deze tweedaagse bergwandeling.

VERTREKPUNT

Taney, idyllisch gelegen aan het gelijknamige bergmeertje op 1415 meter hoogte is het uitgangspunt van deze wandeling. Je bereikt Taney vanuit St. Maurice in het Rhônedal, even voordat de Rhône in het Meer van Geneve stroomt. Met de postbus of auto kom je naar Vouvry. Vanhier loopt er een bergweg naar Miex en naar de parkeerplaats Le Flon (1049 m). Van Le Flon leidt een steile, gemarkeerde wandelweg in goed één uur naar Taney. Er is ook een steile onverharde weg naar Taney, maar deze route is voor het verkeer tot de Col de Taney uitsluitend opengesteld voor 4WD voertuigen. Wel kun je met de taxi vanuit Le Flon naar Taney. Er is ook een langere, maar landschappelijk mooiere route vanaf Vésenand, even voor Le Flon, via Prélagine naar Taney. Deze goede wandelweg brengt je langs het Lac de Taney in 2 uur naar Taney.

DUUR VAN DE TOCHT

2 dagen

BESTE TIJD

Vanaf het voorjaar tot in het najaar, naargelang de omstandigheden. Informeer altijd naar de omstandigheden op de route.


ROUTEBESCHRIJVING TOUR DES CORNETTES DE BISE

Le Grammont (2172 m)
DAG 1

Taney (1415 m) - Le Grammont (2172 m) - Col de Lovenex (1850 m) - Col d'Ugeon (2018 m) - Col de Bise (1916 m) - Chalets de Bise (1506 m)

Algemeen: 1400 m stijgen. 1100 m dalen. Looptijd: 6,5 tot 7 uur.

Vanaf het Lac de Taney bereik je over de Alp les Crosses de Col des Crosses (1971 m) met de Chalets de Voyis gelegen aan de grashelling die rechtstreeks naar de top van de Grammont (2171 m) voert. Tijdens het afdalen van de Grammont heb je een prachtig uitzicht op het Meer van Gèneve. Je daalt af tot aan de wegwijzer bij Le Pecheux en vervolgens loop je door naar beneden naar het Lac de Lovenex. De route is niet altijd duidelijk gemarkeerd en gaat rechts voorbij een niet te missen groot rotsblok. Verderop kan het pad glibberig zijn en loopt door de dichte elzenbosjes, onder langs een rotswand tot aan een steile passage.

Links een steenslaghelling oversteken en over een kam naar het Lac de Lovenex. Bij de alphutten voert de route omhoog in de richting van de Col de la Croix (1757 m), vervolgens over het pad zuidwaarts naar de Pas de Lovenex (1850 m). Het is een nauwe doorgang en na 200 m het pad verlaten en schuin over een grashelling tot verder boven het pad weer opduikt. Verder gaat het naar de Col d'Ugeon (2018 m) vlak bij de Zwitsers-Franse grens. Het pad rechts naar de voet van de Dent de Velan negeren. In plaats daarvan in het couloir ervoor afdalen en de treden aan de rechter kant beklimmen. Langs de rotswand en omhoog op de kam van de Tête de Charousse en naar de Col de Bise (1916 m). Hier naar links afbuigen en afdalen naar Chalets de Bise (1506 m). Chalets de Bise is alleen op LKS 1:50.000 Blatt 271 Chablais te vinden.

Zicht op het Lac de Lovenex
DAG 2

Chalets de Bise (1506 m) - Pas de la Bose (1946 m) - Cornettes de Bise (2432 m) - Montagne de l'Au (1847 m) - Taney (1415 m)

Algemeen: 930 m stijgen. 1000 m dalen. Looptijd: 5,5 tot 6 uur.

We vertrekken richting Pas de la Bose (1946 m) ten zuidoosten van Chalets de Bise. We volgen de route gemarkeerd met een rode gemskop op witten ondergrond. Bij een paar passages is het even opletten. Ze zijn echter niet moeilijk. Zo moet je over een sneeuwveld en zijn de rotsen deels besmeurd met modder. De route gaat verder tot een kleine afzink bij Sairoquin, die toegang geeft tot de zuidhelling van de Cornettes de Bise. Over een licht uitstekende rotskam klimmen we naar het begin van de zuidwest kam. De route verloopt even onder de kam en gaat richting het kruis op de top (2432 m).

Terug in zuidelijke richting links aanhouden. Bij de wegwijzer Col de Cornettes (2250 m), zonder naam op de kaart, links door de noordflank afdalen om naar Chaux du Milieu te komen. Oppassen bij sneeuw! Aan de noordkant Chaux de Milieu verlaten en verder naar Montagne de l'Au (1847 m) gelegen onder de Mont Gardy. Opnieuw naar links afdalen tot de wegwijzer. Vanaf hier is de routekeuze vrij. Er zijn weinig markeringen. Door grashellinggen rechtuit afdalen tot in twee beekbeddingen, die in het najaar meestal droog staan. Hier voorbij kom je aan een betonnen paaltje op de weg naar Taney. Na ongeveer 2 kilometer buigt er een pad van de weg af naar rechts, die rechtstreeks naar het Lac Taney leidt. Je bent weer op het vertrekpunt van deze twee daagse wandeltocht.

Lac de Tenay (1415 m)
OVERNACHTINGSMOGELIJKHEDEN:

'Chez Nicole'
Lac de Tanay, 1896 Miex
Kamers, Matrazenlager, Pension
Telefoon: +41 24 481 1480
Chalet de Bise CAF (1502 m)
70 plaatsen
Telefoon : +33 450731173
Huttenwaard: +33 4 5078 1828


KAARTEN:

- LKS 1:25.000 Blatt 1264 Montreux
- LKS 1:25.000 Blatt 1286 Monthey
- LKS 1:50.000 Blatt 271 St.Maurice
- LKS 1:50.000 Blatt 271 Chablais

Prijs ca € 11,50. Uitstekende kaarten, geen opdruk wandelroutes.

GIDSEN

Chaîne Franco-Suisse, Ruedi Meier, SAC Verlag, 2003, SFR. 44,00.

BRONNEN:

- Die Alpen - SAC, september 2003Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 15-10-2003 door C.P.J. Aerssens