TOUR DE MATTERHORN

Matterhorn (4478 m) met Riffelsee (2232 m)

De Tour de Matterhorn is een bergwandeling van formaat in het grensgebied van Zwitserland en Italië door zes valleien en drie culturen. Deze Tour de Matterhorn heeft alles in zich om tot een klassieker te worden, ondanks het feit dat deze meerdaagse bergtrektocht pas op 27 juli 2002 officieel in gebruik werd genomen. De route die voor een groot gedeelte door hoogalpiene gebied voert, is het werk van Mario Colonel uit Chamonix. Het is één van de mooiste routen in de Alpen en kan in één adem genoemd worden met Tour du Mont Blanc, Tour de Monte Rosa of Tour de Monte Viso..

Voor de hedendaagse bergwandelaar is de Tour de Matterhorn nieuw. Maar in feite loop je over eeuwenoude paden. Paden die de valleien van twee landen met elkaar verbinden en die al in lang vervlogen tijden gebruikt werden door kooplieden, soldaten, boeren en pelgrims. Zelfs de Theodulpass en de Col Collon werden te paard of per muildier overgestoken, toen het klimaat warmer was en er geen gletsjers lagen. Toen begrippen als 'natie' en 'grenzen' nauwelijks bestonden en de bewoners van de valleien veel contact met elkaar hadden. De Tour de Matterhorn is dus meer dan 'een prachtige bergwandeling'. Want wie er oog voor heeft, kan heel wat leren over de toenmalige bewoners en hun leefwijze. Over de Duitssprekende en de Franssprekende Wallisers en over de Franssprekende Italianen van het Valle d'Aosta. En over de Walliser vechtkoeien die over de Theodulpass naar Aosta trokken.

KARAKTER VAN DE TOCHT

De gelopen route is een meerdaagse bergtrektocht en voert je temidden van geurende alpenweiden, in de schaduw van ruim twintig vierduizenders, waaronder natuurlijk de wereldberoemde Matterhorn (4478 m), maar ook Bishorn (4153 m), Weisshorn (4505 m), Zinalrothorn (4221 m), Dent Blanche (4357 m), Dent d'Herens (4171 m), Obergabelhorn (4063 m), Täschhorn (4491 m), Liskamm (4480 m) en Monte Rosa (4556 m). De route is zwaar en voert door hoogalpiene gebied met grote hoogteverschillen, dagelijks ruim 1000 meter stijgen en dalen met een uitschieter naar 2100 meter dalen, over smalle paden, gezekerde passages met staalkabel, rotsachtig terrein en 2 eenvoudige gletsjers. Je moet geen hoogtevrees hebben, tredzekerheid zijn. Bergwandel- en gletsjerervaring en een goede kennis kaart en kompas zijn noodzakelijk. De routemarkering is goed, zelfs markering op de gletsjers. Overnachten in berghutten en hotels.

DUUR VAN DE TOCHT

8 tot 10 dagen

BESTE TIJD

Half juli tot midden september (naargelang de omstandigheden). Je moet er aan denken dat de Tour de Matterhorn tijdens de zomervakantie vaak druk belopen wordt (vooral in augustus). Informeer altijd naar de omstandigheden op de route.

UITRUSTING

Wandelen in het Matterhorngebied iets anders dan wandelen in de Voor-Alpen. Wat daar de hoogste toppen zijn, vormen hier als het ware de vertrekpunten. Dat betekent dat de hoogteverschillen bij een groot aantal routes 1000 m of meer bedragen. Je moet dan ook beschikken over een goede berguitrusting voor deze meerdaagse onderneming met stijgijzervaste bergwandelschoenen, stijgijzers, pickel, gletsjeruitrusting met touw, klimgordel etc. Tenminste in juli en in het bijzonder na een winter met veel sneeuw. Maar ook regenjack en broek, fleecetrui, zonnebrand met hoge factor, gletsjerbril, topokaarten, routegids, kompas, hoogtemeter, das, muts en handschoenen mogen niet ontbreken Voor nood: EHBO, fluitje, spiegeltje, bivakzak, aluminium reddingsdeken.

VERTREKPUNT

Als vertrek- en eindpunt van de Tour de Matterhorn kun je St. Niklaus (1147 m) nemen. Makkelijk bereikbaar vanuit Brig, Visp met trein en bus. Het is een ideaal startpunt om in te lopen als voorbereiding op het hooggebergte. Wil je de Tour de Matterhorn inkorten tot Zermatt, dan is de verbinding met St. Niklaus optimaal.ROUTEBESCHRIJVING TOUR DE MATTERHORN
DAG 1

St. Niklaus (1147 m) - Jungen (1998 m) - Augstbordpass (2894 m) - Gruben (1825 m)

Algemeen: 926 m stijgen, 1069 m dalen. Tijd 5 tot 5,5 uur. Makkelijke etappe, geen bijzondere moeilijkheden, ideaal om de Tour de Matterhorn te starten. Brede pasovergang langs alpenweiden. Prachtig zicht op de vierduizenders rondom Saas Fee, o.a. Alphubel (4206 m).

Van St. Niklaus (1147 m) met de kabelbaan naar Jungen (1998 m). Als je te voet naar Jungen loopt moet je 2,5 uur looptijd extra rekenen. Verlaat het gehucht in noord-westelijke richting en neem links de route die richting Alp Jungtal afbuigt. Dit pad spoedig links laten liggen als je duidelijk zicht hebt op het Jungtal met Wasenhorn (3343 m) en Rothorn (3278 m). Op deze weg verder lopen (looptijd 35 minuten) en klimmen in noord-oostelijke richting tot op de graat die vanaf de Steintalhorn (3095 m) naar het oosten toe verloopt. Over de graat bij P. 2479 m (looptijd 1 uur 40 minuten) stuit je op een pad dat vanaf Embd ophoog loopt. Langs de Embdbach In westelijke richting de bergkom inlopen, je bereikt Augstbord en klimt vervolgens zonder problemen door het Innertälli naar de Augstbordpass (2894 m, looptijd 1 uur). Vanaf de pashoogte daal je af door het Grubtälli in het Turtmanntal naar Gruben. Afdalen tot voorbij Gruben Oberstafel en bij P. 2151 kom je in het bos (looptijd 1 uur 25 minuten). Gruben (1825 m) bereik je in een half uurtje langs een aantal steile bochten naar beneden.

DAG 2

Gruben (1818 m) - Meidpass (2790 m) - Zinal (1675 m)

Algemeen: 1070 m stijgen, 1200 m dalen. Tijd 7 tot 8 uur. Geen bijzondere moeilijkheden. Lange afdaling door het hele Val d'Anniviers naar Zinal. Onderweg een prachtig uitzicht op Bishorn (4153 m) en noordgraat van de Weisshorn (4505 m).

Vanuit Gruben de Turtmänna beek oversteken, dan ongeveer 180 m door het bos het slingerpad volgen en klimmen naar P. 2082, van daaruit in bijna zuidelijke richting een lange stijging, de helling volgend, tot je het bos verlaat en de onderste alphutten van Meide bereikt. (2234 m, looptijd 1 uur 15 minuten). De route naar de Col de la Forcletta (Dit is een variant naar Zinal) links laten liggen tot aan de bovenste alphutten van Meide (2334 m). Je volgt opnieuw de helling langs de Rotigrat tot aan de Meidsee (2661 m), een klim van ongeveer 1 uur. Onderweg kom je voorbij een schilderachtig bergmeertje: Chleis Seewji, waarin zich de Vierduizenders van het Dal zich spiegelen.


Meidsee (2661 m) met Weisshorn (4506 m)
De Meidsee rechts laten liggen en over een goed gemarkeerpad bereik je zonder problemen de Meidpass (2790 m, looptijd. 20 minuten). Over alpenweiden daal je af tot de hutten bij La Roja. Hier gaat het naar links en laat je de route naar het bergstation van de Seilbahn St-Luc - Tignousa rechts liggen. Je bent nu op de Höhenweg naar Hotel Weisshorn (2337 m), een idyllisch gelegen bouwwerk uit de begindagen van het Toerisme). Hier direct in zuidelijke richting de weg volgen hoog boven het Val d'Anniviers langs de helling van Pointes de Nava, die eerst 100 meter. Je loopt voorbij Bella Lé, waar de eerder genoemde afkorting van Meide over de Col de la Forcletta op de route aansluit en je bereikt Barneuza (looptijd 1 uur 40 minuten)). Even verderop kom je tussen de bomen bij Lirec en bereik je zonder problemen Zinal (looptijd 1 uur 20 minuten).

DAG 3

Zinal (1675 m) - Col de Sorebois (2835 m) - Lac de Moiry (2249 m) - Col de Torrent (2916 m) - Evolène (1371 m)

Algemeen: 1100 m stijgen vanaf bergstation gondelbaan Sorebois, 2100 m dalen. Tijd 7 tot 8 uur. Mooie, eenvoudige maar lange etappe. De afdaling naar Villa kan met de postbus ingekort worden. Onderweg langs het smaragdblauwe stuwmeer van Moiry, door alpenweiden met Eringerkühen en uitzicht op bergtoppen als de Dent Blanche (4357m).

Vanuit Zinal met de gondelbaan naar 2438 m (Te voet vanuit Zinal moet je 2 uur lopen rekenen). Over een goed pad bereik je de Col de Sorebois (2835m, looptijd 1 uur 20 minuten). Vanaf hier in steile bochten naar de stuwdam van het Lac de Moiry (2249m, looptijd 1 uur) afdalen. Je moet de stuwdam oversteken en de route vervolgen op de westoever van het meer. De onverharde weg klimt en brengt je tot onder Motta Blantse naar een grote alp (2481 m, looptijd 1 uur 5 minuten). De alphutten links laten liggen en in westelijke richting een goed begaanbaar pad volgen naar het Lac des Autannes (2686 m). De route, die de steenslag helling volgt, wordt steeds steiler en bereikt uiteindelijk de Col de Torrent (2919m, looptijd 50 minuten). In steile bochten vanal deze pasovergang afdalen en door een grote Mulde verder naar Béplan (looptijd 40 minuten).


Mayens de Cotter (2057 m)
Van hier loopt een duidelijk pad langs de morenen en vervolgens bij Tufftürmen afstaan en de helling volgen. Het pad verlaten en over de weg naar beneden naar Mayens de Cotter (2057 m). Bij P. 2012, waar 3 wegen samenkomen, het pad zuidwaarts naar Villa inslaan (looptijd 55 minuten ). Deze route toont een overweldigend bergpanorama van Dent Blanche tot Mont Blanc de Cheilon. Zonder problemen bereik je Villa (looptijd 30 minuten). Hier heb je de keuze: direct naar beneden tot de doorgaande weg naan Evolène (looptijd 35 minuten), of via La Sage over de verharde weg, een paar bochten afsnijdend, naar Les Haudères (1450 m, looptijd 50 minuten). In Evolène of in Les Haudères kun je overnachten. Maar beter is het om de postbus naar Arolla te nemen, het startpunt van de volgende dag.

DAG 4

Arolla (2006 m) - Col Collon (3082 m) -Riffugio Nacamuli CAl (2828 m) - Praz Raye (2010 m)

Algemeen: 1100 m stijgen, 1100 m dalen. Tijd 7 tot 8 uur. Eenvoudige, steile klim. De route loopt door alpien gebied en is op de Haut Glacier d'Arolla goed gemarkeerd (blauw-wit). Bedenk altijd dat je in het hooggebergte loopt: bergsportervaring en goede uitrusting zijn wenselijk!

Je vertrekt vanuit Arolla in zuidelijke richting tot aan het einde van de verharde weg. Vervolgens tot P. 2089 (looptijd 45 minuten). Volg het voetpad, dat naar de Glacier d'Arolla omhoog loopt, en bij P. 2336 de route nemen, die langs de instabiele morene leidt en in het verlengde van de Wasserfassung ligt. (Let op wanneer water wordt gestuwd, dan kan het gevaarlijk zijn.) (looptijd 40 minuten ). Neem de richting naar Cabane de Bertol. Er moeten een aantal steile bochten beklommen worden tot Plans de Bertol (2664 m, looptijd 1 uur). Rechts het nieuwe pad nemen, dat dwars op de Haut Glacier d'Arolla uitkomt en de gletscher opgaan (looptijd 40 tot 50 minuten). In het midden van de gletscher omhoog gaan. In juli ligt er op de gletscher bijna geen sneeuw en zijn de gletscherspleten open en goed zichtbaar. Volg de blauw-witte gemarkeerde palen en de route zuidwaarts aanhouden tot aan de rotsformatie onder La Vierge (looptijd 50 minuten). Bij P.2920 m naar rechts afbuigen. Let op eventuele gletscherspleten, daar waar de helling steil wordt. Een korte klim brengt je op de pashoogte van de Col Collon (3082 m, looptijd 40 minuten).


Mont Collon (3637 m), l'Evêque (3716 m) en Petit Mont Collon (3556 m) vanaf de Pigne d'Arolla (3796 m)
Daarna 300 tot 400 m tamelijk vlak de helling volgen, dan over een kleine rotspunt. Bij P. 2980 m volgt de steile afdaling naar Rifugio Nacamuli CAI (2828 m, looptijd 40 minuten). Opnieuw gaat de route door een mooi dal, dat je zonder problemen volgt tot aan de plek, waar een steile rotsformatie het dal laat eindigen. Met behulp van verschillende in de rotsen bevestigde kettingen afdalen. Je bereikt Comba d'Oren (looptijd 40 minuten). Het pad loopt langs de beek en je bereikt met enkele steile bochten afdalend de Alp La Garda (2211 m) und Alp Oren (2164 m, looptijd 30 minuten). Na 300 meter verlaat je de Alp naar rechts en sla je een pad in, dat naar een volgende alpweide op 2088 meter brengt. Over een oude houten brug steek je de beek over en bereik je door het bos Praz Raye (looptijd 40 minuten).

DAG 5

Praz Raye (2010 m) - Col de Valcornière (3072 m) - Fenêtre de Tsignanaz (2445 m) - Perrière (1800 m)

Algemeen: 1200 m stijgen, 1450 m dalen. Tijd 7 tot 8 uur. De moeilijkste etappe met steile afdaling, smalle richels met kabels en voetsteunen. Alpiene ervaring en goede uitrusting (Touw, pickel en stijgijzers) zijn noodzakelijk! Lange afmattende dag met een eerste blik op de zuidwand van de Matterhorn, het hart van de Penninische Alpen.

Bij vertrek uit Praz Raye na 300 m voorbij de hut de route nemen naar Rifugio Aosta. Volg het pad naar rechts tot de brug over het riviertje. Aan de andere kant van het water de route vervolgen. Je loopt door een een lariksbos en even voor Plan de l'Arp, bij de resten van enkele gebouwen, links afslaan. Het pad klimt tussen de schaduwrijke bomen. Je bereikt de verlaten alpweiden van Valcornière (2170 m, looptijd 1 uur). Je bent nu op de uitgestrekte Combe de Valcornière. Het pad, dat enkele meters boven de beek ligt, hier blijven volgen. Ter hoogte van een vlakke rots leidt de gemarkeerde weg in oostelijke richting direct naar de morene en wekt de indruk dood te lopen in de rotsrichels. De route zoekt zijn weg tussen grasrichels met kabels en voetsteunen. Opletten als je last van hoogtevrees hebt! Er volgt een steile klim van 5 meter via een ladder, die je op 2700 meter op een vlakker stuk brengt. Je bent nu in een gebied met grote rotsblokken. Opnieuw een korte, maar steile helling op. Wees voorzichtig als er nog sneeuw ligt: het terrein kan schuiven. Kortom een moeilijke passage! Zo bereik je de Col de Valcornière (3072 m, looptijd 2 uur).


Lago del Dragone (2760 m)
Vanaf de pashoogte daal je tussen bijna loodrechte rotsspleten 20 meter af. Ook hier weloverwogen en voorzichtig naar beneden. Deze afdaling naar Refugio Perucca-Vuillermoz (2909 m) is het lastigste stuk van de hele tocht: steil en gevaarlijk als er sneeuw ligt.Touw en pickel kunnen uitkomst bieden. Je komt van het steile steenslagpad in de sneeuw en je gaat richting Lago del Dragone. Een goed begaanbaar pad over mooie rotsplaten daalt af naar Bivacco Manenti (2789 m). Bij P. 2740 m loopt de route dwars onder een rotspunt door en langs een mooie waterval tot je de Torrent de Tsignanaz kunt oversteken. Via een terras bereik je een rotsformatie die tamelijk smal is. Na deze hindernis kom je op de Alp Tsignanaz (2306 m, looptijd 1 uur 20 minuten). Je klimt naar Fenêtre de Tsignanaz (looptijd 20 tot 30 minuten). De Hoogteweg in noordelijke richting volgen. Steeds meer wordt de Matterhorn en Grande Muraille zichtbaar. Even na Monteau het pad naar rechts nemen. Afdalen naar Créton en Perrière (looptijd 1 uur). Om te overnachten kun je ook met de bus of taxi naar het even verderop gelegen Breuil-Cervinia.

DAG 6

Breuil-Cervinia (2006 m) - Plan Maison (2548 m) - Theodulpass (3301 m) - Zermatt (1603 m)

Algemeen: 800 m stijgen, 1700 m dalen. Tijd 6 tot 7 uur. Eenvoudige gletscheroversteek, maar de hoogte (3300 m) en snelle weersveranderingen mogen niet onderschat worden. De Theodulpass (3301 m) is een van de beroemdste pasovergangen in de Alpen en biedt een panoramisch uitzicht op de Matterhorn (4478 m).

Van Breuil-Cervinia (2006 m) met de kabelbaan naar Plan Maison (2548 m), het startpunt van vandaag. Over de skipisten omhoog klimmen naar de pasovergang. Steeds heb je een geweldig zicht op de Matterhorn. Door een aaneenschakeling van dalen en hellingen bereik je de Cappella Bontadini (3042 m, looptijd 2 uur). Nu volgte er nog ee laatste klim naar de pasovergang van de Theodulpass (3301 m, looptijd 1 uur).


Matterhorn (4478 m)
Van de tweede eeuw voor tot de vierde eeuw na Christus lag er geen sneeuw op de Theodulpass en kon je zelfs te paard oversteken. In de loop van de vijfde eeuw veranderde het klimaat en vormden zich gletsjers, zoals op de Theodulpass. Daarna smolt het ijs weer tot het vervolgens rond de zestiende eeuw opnieuw kouder werd. Toch bleef men de pas als 'handelsweg' gebruiken, Ondanks dat velen in de gletsjerspleten verdwenen of door de kou omkwamen. De meesten gingen de col immers op in dezelfde kleren als waarmee ze in het dal hun vee hoedden. Heden ten dage is door het opwarmen van de aarde deze gletsjer veel eenvoudiger over te steken dan in 1855, toen men hier de resten van een kravaan mensen, muildieren en paarden vond. Toch moet je ook nu uitkijken voor gletsjerspleten en vooral voor de mist die voor oriëntatieproblemen kan zorgen.

Hier op de pashoogte staat de moderne Theodulhütte (3317 m). Vanaf de hut wandel je over de gletscher, die hier tevens skipiste is, richting Zermatt. Dit lijkt ongevaarlijk, maar je bent wel op een gletscher en er zitten wel degelijk hier en daar gletscherspleten. Gebruik dus touw en pickel! Ongeveer 200 meter dalen en je komt op een pad dat bij P. 3108 begint. Over een rotsrichel bereik je de Gandegghütte (3029 m, looptijd 50 minuten). Van hier afdalen naar Trockener Steg (2939 m, looptijd 15 minuten ). Te voet verder naar beneden over de skipisten tot Fury (1867 m) is nog eens 1,5 uur lopen. Het is dan ook aan te raden vanaf Trockener Steg de kabelbaan naar Fury (1867 m) te nemen en dan te voet naar Blatten zu gehen. Vanaf het tussenstation van de kabelbaan loopt een pad naar Zum See führt. Kort voor dit gehucht gaat de route naar Blatten en door een lariksbos naar Zermatt.

DAG 7

Zermatt (1603 m) - Sunnegga (2288 m) -Täschalp-Ottavan (2214 m) - Europahütte (2220 m)

Algemeen: 500 m stijgen, 200 m dalen. Tijd 5 tot 6 uur. Lange hellingpassage hoog boven het dal over smal pad, op verschillende stukken gezekerd met kabel. Bekend onder de naam Europaweg, een traject van de Tour de Monte Rosa. In westelijke richting panoramisch uitzicht op Zinalrothorn (4221 m) en Weisshorn (4505 m). Bij slecht weer en regen kans op steenslag.

We nemen de kabelbaan van Zermatt naar Sunnegga. Nu even dalen tot de hoogteweg en verder naar Tufteren (2215 m, looptijd 30 minuten). Wil je van Zermatt rechtstreeks naar Tufteren lopen dan kost dit een looptijd van 1 uur 20 minuten. Vanhier stijgt het pad licht En gaat voorbij de voet van de Ritzengrat. Bij P. 2340, 300 meter verderop niet naar rechts naar Ober Sattla (2686 m) afslaan maar de route vervolgen. Je blijft nu bijna steeds op hoogte tot Täschalp-Ottavan (looptijd 1 uur 30 minuten). Hier de straat oversteken en over een goed pad naar Stafelti, eerst over alpenweiden en dan in een lariksbos dalen naar Täschgufer (1940 m, looptijd 50 minuten).


Zinalrothorn (4221 m) en Weisshorn (4505 m)
In westelijke richting heb je een wijds, panoramisch uitzicht op Zinalrothorn (4221 m) en Weisshorn (4505 m). De helling volgend langs obstakels ter bescherming tegen lawines opnieuw 300 m klimmen tot Springboden (2230 m, looptijd 1 uur). Bij Wildikin (2220 m) moet je door een tunnel, steek je de bedding van een beek over of spectaculair over de rotsen via aangebrachte lijnen. Zo bereik je het pad naar de Domhütte. Let wel op de richting van de Europahütte in te slaan. De Europahütte (2220 m, looptijd 1 uur 40 minuten) is het einddoel van deze etappe en staat op een steenslaghelling omgeven door een lariksbos.

DAG 8

Europahütte (2220 m) - Gatenberg (2600 m) - Gasenried (1659 m) - St. Niklaus (1127 m)

Algemeen: 500 m stijgen, 1000 m dalen. Tijd 5 tot 5,5 uur. Mooie wandeling met een pittige afdaling naar Gasenried. Prachtig vergezicht op de Riedgletscher, Nadelhorn (4327 m) en Bietschhorn (3934 m).

Van de Europahütte loop je naar een kleine hoogvlakte: Miesboden (2280 m, looptijd 10 minuten). Blijf nu het pad volgen dat door een brede vlakte gaat, aan een rotspunt bij P. 2638 m voorbij. Het pad gaat door geaccidenteerd terrein tot Galenberg (2600 m, looptijd 1 uur 45 minuten). Hier kun je links naar Herbriggen afdalen in het Matterral. Nu gaat de route door de "Grosse Graben", een langerekte passage door steenslag en rotsblokken langs de helling aan de voet van de Breithorn (3178 m). Hier passeer je het hoogste punt van de Europaweg (2690 m). Nu kom je op een markant uitzichtspunt Zum Grat (2320 m, looptijd 1 uur 45 minuten) met het beeld van St. Bernardus, de patroonheilige van de bergwandelaars. Hier heb je uitzicht over de 2 dalen die hier bij elkaar komen. Je staat voor de indrukwekkende coulise van de Riedgletscher in zuidoostelijke richting. Over steile geitenpadjes dalen we door het bos af naar Gasenried (1659 m, looptijd 1 uur 20 minuten). Hier staat onderweg de route aangegeven naar de Bordierhütte (2886 m) in de richting van de Riedgletscher. In Gasenried wacht nog een pittige afdaling naar St. Niklaus (1127 m), het eindpunt van de Tour de Matterhorn.

ALGEMENE INFORMATIE:

De Tour de Matterhorn gaat door hoog-alpien gebied, over bergpassen boven 3000 meter en over en tweetal gletschers. Dit betekent dat de tocht voor ervaren bergwandelaars is, die over een goede uitrusting beschikken (stijgijzervaste schoenen, stijgijzers, pickel, touw en klimgordel). Je moet rekening houden met wisselende weersomstandighedem en bij slecht weer en omweer bedacht zijn op steenslaggevaar en uitglijden. De beste tijd voor deze ondernemeing ligt tussen half juli (afhankelijk van de sneeuw) en eind augustus. Informeer altijd naar de omstandigheden op de route.

Bij het plannen van de Tour de Matterhorn is het wenselijk de overnachtingen vooraf te reserveren. Als de etappes in het dal eindigen kun je uit allerlei soorten onderdak kiezen, van camping tot hotel. Je kunt ook de route zodanig uitstippelen dat je in berghutten overnacht. Reserveren is hier noodzakelijk, een lakenzak verplicht. Lidmaatschap van een alpenvereniging (b.v. KNAV) geeft korting en voorrang.

OVERNACHTINGSMOGELIJKHEDEN:

St. Bernardus
patroon van de bergwandelaars
Rifugio Collon-Nacamuli (2818 m)
CAI Torino
50 plaatsen
Telefoon: +39 165 730047
Huttenwaard: +39 165 730969

Rifugio Prarayer (2005 m)
60 plaatsen
Telefoon: +39 165 730040
Huttenwaard: +39 165 730922

Rifugio Vuillermoz Perrucca (2900 m)
38 plaatsen
Telefoon: +39 166 969747

Rifugio del Teodulo (3317 m)
CAI Torino
86 plaatsen
Telefoon: +39 166 949400
Huttenwaard: +39 166 92101Bordierhütte (2286 m)
42 plaatsen
Telefoon: +41 27 9561909
Huttenwaard: +41 27 9562345
Mobiel: +41 2193557

Hotel Weisshorn (2337 m)
Telefoon: +41 274751106
Fax: +41 274751105

Gandegghütte (3029 m)
38 plaatsen
Telefoon: +41 79 6078868KAARTEN:

- LKS 1:50.000 Blatt 274 Visp
- LKS 1:50.000 Blatt 283 Arolla
- LKS 1:50.000 Blatt 284 Mischabel
- LKS 1:50.000 Blatt 293 Valpelline

Prijs ca € 11,50. Prima kaarten, geen opdruk van wandelroutes.

- LKS 1:50.000 Blatt T-274 Visp
- LKS 1:50.000 Blatt T-283 Arolla
- LKS 1:50.000 Blatt T-284 Mischabel

Prijs ca €18,00 T-Serie LKS met ingetekende routes.

- LKS 1:25.000 Blatt 1307 Vissoie
- LKS 1:25.000 Blatt 1308 St. Niklaus
- LKS 1:25.000 Blatt 1327 Evolène
- LKS 1:25.000 Blatt 1328 Randa
- LKS 1:25.000 Blatt 1347 Matterhorn
- LKS 1:25.000 Blatt 1348 Zermatt

Prijs ca €11,50. Uitstekende kaarten, geen opdruk wandelroutes.

- IGC 1:25.000 Blatt 108 Cervino, Matterhom, Breuil

Prijs ca €10,00. Bruikbaar voor zuidkant Cervino.

GIDSEN

Le Tour du Cervin - La plus belle randonnée ses Alpes, Mario Colonel, uitgave Arthaud, ca € 50,00.
Colonel is de auteur en officiële fotograaf van deze bergwandeling. Met dagroutebeschrijvingen, routekaartjes met ingetekende route, achtergronden, 200 pagina's, prachtige foto's.

BRONNEN:

- Die Alpen - SAC, juni 2002
- Op Pad, juli 2002Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 07-05-2003 door C.P.J. Aerssens